kies een leuke rivier. Ik vind de Semois leuk omdat het in een vrij rustige maar wilde en prachtig mooie omgeving ligt. Ook is deze rivier iets minder populair dan de Lesse, de horde schoolgangers en families die de Lesse afvaren vind je op de Semois niet.
neem je eigen boot mee of kies het juiste verhuurbedrijf. Op Camping Maka kun je mooie boten huren voor 1 dag, niet voor meerdaagse tochten. Kayak le Batifol verhuurt wel meerdaags, heeft perfect materiaal en heeft een geweldige service. Je vertrekt bij hen in Chiney en zij pikken je na 1, 2 of 3 dagen op op het bereikte punt. Dit alles kost 25 euro pp/dag.
kies de juiste boot: als koppel is een kano mooi, zeer stabiel en handig voor de bagage. Een kajak is sneller, minder stabiel, en heeft minder opslagplaats. Voor 1 persoon is een kajak de beste keuze.
zorg dat je materiaal droog blijft. In de verhuurprijs van de boten zit ook een afsluitbare plastic ton per persoon vervat. Wij beschikken over onze 2 eigen grote 80 liter Ortlieb Drybags, kampeermateriaal en droge kledij voor 3 personen vullen deze bags opmerkelijk snel…
Plan geen te grote afstanden. Wij zaten met onze 30 km per dag op het maximum van ons kunnen en willen. Op dag 2 toen er meer kopwind stond, hebben we van 9u tot 17u30 zo goed als non stop gepeddeld…
Droge kleren zijn een must, zeker als het weer wat minder is.
In die zin zijn een paar extra zakken of drybags niet overbodig. Je fotoapparatuur kan er trouwens goed in vervoerd worden.
Drinkwater. Neem er voldoende van mee. Het water van de Semois is na 5 minuten doorkoken drinkbaar. Je kan het ook filteren. Een waterfilter van Care plus geeft waar voor zijn geld. Normaliter is de boot groot genoeg om een paar 5 liter flessen drinkwater mee te nemen. Doe dit, dan zit je altijd safe.
Kamperen doe je op een van de vele campings die die je passeert. Camping de la Semoisin Sainte Cécile en Camping Maka (respectievelijk op 25 en 58 vaarkilometers van Chiney) zijn fijne en handig gelegen overnachtingsplekken, tevens ook oppik-plekken van Kayak le Batifol.
Indien je wild bivakkeert, weet dan dat dit in België niet toegelaten is en dat het dus gebeurt op eigen risico. Wildkamperen/bivakkeren doe je met het uiterste respect voor de omgeving:
DWZ:
geen sporen achterlaten / NO TRACE
geen overmatig lawaai maken
spring doordacht en volwassen om met een kampvuurtje:
DWZ:
beslis of het wel slim is om een vuurtje te maken,
is er voldoende water in de buurt,
is de ondergrond niet te droog – graaf indien nodig 10cm uit,
leg voldoende (rivier)stenen rond de vuurplek,
hou het klein, en blijf er bij,
stook droog hout (nat hout dampt te veel en valt dus veel harder op),
zorg dat je het vuur volledig dooft bij het slapen gaan. Gebruik hiervoor water uit de rivier of plas het uit! Er bestaan verhalen van nachtdieren die een volledig bos in lichterlaaie zetten omdat hun pels per ongeluk in vuur schoot door te passeren over een smeulend kampvuurtje…
en als afsluiter:
Wildbivakkeren doe je best buiten de kantooruren: Aankomen rond 18u, tentje opzetten rond 19u, vuur maken na zonsondergang, wegwezen ten laatste tegen 9u s ‘anderendaags.