LONG DISTANCE LONGBOARDING
van Robertville naar Trois Ponts


 

Check http://ravel.wallonie.be/ en ontdek het zelf: doorheen de Ardennen ligt er een netwerk van 1350km perfect geasfalteerde longboard parcours. Oude treinbeddingen liggen er te wachten om er met boards over heen te curven, sliden, pumpen of pushen. Met een dalingspercentage van max 2% (steiler konden de treinen van weleer blijkbaar niet aan) kan ik zelfs zonder kleerscheuren de berg af. Ik zou eerder inzetten op uithouding want eens je vertrekt heb je weinig zin om te stoppen.

Ik heb twee dagen geboard tussen Robertville via Bütgenbach naar Trois Ponts. Het was een koele zomerse ochtend. De Ravel lag er bij vertrek nat en slippery bij, in de namiddag droog en snel. Ik had een rugzak met tent, slaapzak, potten en pannen mee. Dat was misschien niet ideaal om er mijn scherpste curves uit te halen, maar dat deerde me niet, eens vertrokken had ik nog weinig zin om te stoppen. Het voelde geweldig om op mijn uit de kluiten gewassen skateboard te staan met een uit de kluiten gewassen rugzak op mijn rug…vermoedelijk een niet alledaags beeld voor de lokale bewoners.

 

Die ravels lopen dikwijls via de achtertuinen van de mensen. Zo kreeg ik ook dingen te zien die ik op een normale Ardennentrip niet gauw tegenkom.

Per dag kan je makkelijk 30 kilometer afleggen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je een parcours uitkiest dat omlaag loopt. Tussen Bütgenbach en Trois Ponts is dat gelukkig het geval…

In Trois Ponts heb ik de trein genomen, back home.